Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nasza postna kapusta na Wigilię będzie miała wyjątkowo piękny, intensywny aromat, gdy do jej przygotowania użyjemy Bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY. Prócz tego tradycyjne składniki: kiszona kapusta, cebula, suszone grzyby, groch, a do smaku – ziele angielskie i listek laurowy. Tradycyjnie, świątecznie i bardzo smacznie. Do tego potrawa bożonarodzeniowa ma bardzo intensywny smak, który przez długi czas zagości w Twoim domu, przypominając, że nadchodzą już święta. Kapustę wigilijną możesz podawać przede wszystkim do ryby, ale także dobrze będzie się komponowała z mięsem pieczonym w piekarniku lub przygotowanym na grillu elektrycznym – i to nie tylko w święta. A jeśli najdzie Cię ochota na przekąskę, wystarczy kromka pieczywa i tradycyjna świąteczna kapusta z suszonymi grzybami – pycha!
Zobacz inne przepisy wigilijne >>
Groch zalej litrem gorącej wody, odstaw do napęcznienia na co najmniej 2 godziny.
Grzyby umyj, zalej 2 szklankami zimnej wody, a gdy zmiękną, ugotuj w tej samej wodzie (ok. 30 minut).
Namoczony groch odsącz, zalej świeżą, gorącą wodą i ugotuj pod przykryciem na małym ogniu. Ugotowane grzyby odsącz (wodę zachowaj) i pokrój w paski.
Kapustę odsącz z wody, posiekaj, włóż do rondla, zalej wywarem z grzybów. Wrzuć grzyby, przyprawy i kostkę grzybową i gotuj na małym ogniu pod przykryciem.
Cebulę pokrój w plasterki. Zeszklij na 3 łyżkach oleju, dodaj do kapusty, wymieszaj.
Następnie dodaj miękki groch i pozostały olej, wymieszaj i duś jeszcze 10–15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kapustę wigilijną podawaj ze świątecznym mięsem lub samą z chlebem.